Szociális válság Magyarországon

Egy régi ismerősöm osztotta meg velem idős kollégája neki elküldött levelét. Ebben egy az egyben küldte meg a felnőtt leányától kapott levelet, mert önmagáért beszél.
Hadd tegyem még hozzá, hogy ha megszűnt a munkaviszonya és senki sem fizeti azóta utána az úgynevezett egészségügyi járulékot, akkor 3 hónap után az ingyenes egészségügyi ellátás és kedvezményes gyógyszer-ellátás is megszűnik számára, sőt még a kiskorú gyermekei számára is.
Munkanélküli segélyt is csak az érvényes regisztrációja után kaphat max 3 hónapig, és az illetékes hivatalra nézve semmilyen következménye nincs annak, ha nem tartja be a 60 napos regisztrálási határidőt.
Az érintett munkanélküli nem is reklamálhat.
A máig eredményesen regisztrált munkanélküliek száma hivatalosan nem haladja meg a 200 ezret, de egyes becslések szerint bőven meghaladja ennek a dupláját is.
Akkor olvassuk el, mit is ír az idős kolléga.
LÁNYOM MÁJUS ELEJE ÓTA MUNKANÉLKÜLI! AZONNAL ELINDÍTOTTA A MUNKAÜGYI HIHATALNÁL AZ ELEKTRONIKUS REGISZTRÁCIÓT.
60 NAPOS ÜGYINTÉZÉST IGÉRTEK! PERSZE ADDIG SEMMI PÉNZ, SEMMI ÁLLÁSAJÁNLAT. A LÁNYOM TÖBBSZÖR BENT JÁRT A HIVATALBAN, TÁJÉKOZÓDNI, SÜRGETNI, DE EREDMÉNYTELENÜL.
NEKEM EGY TANÚLSÁGOS LEVÉLBEN MEGÍRTA, HOGY MIÉRT MEGY ILYEN LASSAN AZ ÜGYINTÉZÉS.
EZ A PROBLÁMA ÁLTALÁNOS!
OLVASSÁTOK, LÁNYOM LEVELÉT, TANULSÁGOS!
Kezd kibontakozni, hogy miért tart ilyen sokáig a munkanélküli ellátásom elbírálása. Történt ugyanis, hogy szerdán úgy gondoltam, hogy lehetséges, hogy elkúrtam a beregisztrálást és elindítottam a folyamatot ismételten. Teljes véletlenséggel rápöccintettem az egyik gombra, aminek segítségével egy automata üzenetben jelezték, hogy pénteken (07.03.) 10 órakor jelenjek meg az újpesti munkaügyi irodán. El is menten az összes dokumentumaimmal együtt, majd kiderült, hogy az ügyfélkapun e-papír formában beküldött beregisztrálást a rendszer összeomlása miatt nem tudják kinyerni a csatoltan elküldött munkáltatói igazolásokat, ezért ezeket lejárati időrendi sorrendben kezdik el feldolgozni azok után, hogy a dolgozni vágyókat egyenként behívják az igazolások személyes leadására. Mivel én ezt megelőztem az ismételt csekkolás során, így tőlem már 3-án, pénteken átvették a papírokat, amiket várhatóan jövő héten berögzítenek, majd ismét behívnak a papírok aláírása miatt. Tehát kb. max. 1 héttel előbb lesz kész a nyilvántartásba vételem, mintha megvártam volna a hivatal jelentkezését a 60 napos ügyintézési határidő végén. Egy kedves, korombeli nőhöz kerültem, akit megkérdeztem, hogy milyen segítséget tudnak adni munkahely kereséssel kapcsolatosan és a  Viktor által emlegetett 200.000- Ft-os támogatást melyik munkáltató kaphatja meg? A válasz: munkahelyet nem tudnak ajánlani, mert a munkaadók még nem jelentkeztek betölthető állásokkal, a támogatást pedig bármely munkaadó igényelheti, aki jelenleg munkanélkülit fog alkalmazni. Tehát úgy kell “eladnom magam”, hogy jeleznem kell a pályázaton, hogy jelenleg regisztrált munkanélküli vagyok és foglalkoztatásom esetén kedvezmény vehető igénybe. 
Időközben Kari Gerivel hallottam egy riportot a rádióban, hogy egy önálló álláskeresési irodát hoznak létre a fővárosi csóró népnek. Kis kutatás során rá is találtam, ez egy alapítvány, akik megkeresik azokat a fővárosi cégeket, akik új munkaerőt keresnek, és a hozzájuk forduló állástalanokat kiközvetítik a cégekhez. Mint a honlapon kiderült, ez az alapítvány már 10 éve működik ezzel a szolgáltatással,  csak azt nem értem, hogy annak idején engem erről miért nem tájékoztatott a munkaügyi iroda?  Mivel 3-án reggel 9-re kaptam időpontot tőlük, amit az újpesti megjelenési kötelezettségem miatt nem  tudtam volna tartani, egy új időpontot kértem tőlük.
Most várom a fejleményeket, hogy az újpesti iroda mikor hív be a regisztráció véglegesítése miatt, illetve az alapítványnál mikor tudok megjelenni.
Nagyon fontosnak tartom felhívni a figyelmet a járványügyi helyzet alatt és után, annak következményeként előálló szociális, társadalmi válságra.
Természetesen sajnálom azokat, akik megtartva köztisztviselői állásukat, elesnek bármiféle külön juttatásoktól, azonban a társadalmi válság a munkájukat elvesztett emberek és családjuk számára sokkal nagyobb terhet jelent.
Ezért is gondolom, hogy ma nem annak van itt az ideje, hogy politikai ellenfeleinket mindenképpen gyalázzuk, hanem annak, hogy közösen keressünk kiutat a válságból!
Tartom ezt azokkal szemben is, akiknek ez a vélemény nem igazán tetszik, és semmivel sem finomabban érvelnek, mint akikkel elvileg szemben állnak.
A bejegyzés kategóriája: Államigazgatás, Szociális válság
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük