A Szabadság Napján 2020.06.27.

01.07.1990 Военная техника покидает страну. Вывод советских войск с территории Венгрии. Мирослав Лужецкий/РИА Новости

Az Országgyűlés 2001. május 8-án fogadta el a 2001. évi XVII. törvényt az ország szabadsága visszaszerzésének jelentőségéről és a magyar szabadság napjáról, amely a szovjet csapatok Magyarországról való kivonulásának emlékére június 19-ét nemzeti emléknappá, június utolsó szombatját pedig a magyar szabadság napjává nyilvánította.

A szabadság a kívánt tett megvalósításának lehetősége. Filozófiailag a determinizmus ellentéte. A politikában a szabadságjogok a biztosítékok a kormány kényszerítő intézkedéseivel szemben, az alkotmányos demokrácia, a jogállam egyik alapja.

A kultúrában a szabadság a kulturális örökség folytonos megújítása által történő szabad önkifejezés igényét jelenti.

 

“A kultúrát nem leépíteni, vagy felépíteni kell, hanem hagyni szabadon dolgozni!” Buth Sándor

“…jogom van és lélek vagy agyag még nem vagyok s nem oly becses az irhám, hogy érett fővel szótlanul kibirnám, ha nem vagyok szabad!

Az én vezérem bensőmből vezérel! Emberek, nem vadak – elmék vagyunk! Szivünk, mig vágyat érlel, nem kartotékadat.

Jöjj el, szabadság! Te szülj nekem rendet, jó szóval oktasd, játszani is engedd szép, komoly fiadat!”

József Attila: Levegőt! 1935. november 21.

Az emberi jogok azok a jogok és szabadságjogok, amelyek minden embert születésüktől fogva egyenlően megilletnek.

Én nem voltam még Párizsban és nem jártam még sivatagban a tenger nagyon mesze van de, azt halottam ott is keresik. És nem voltam még szabad madár és nem voltam prodetár és nem voltam még forradalmár, de azt halottam ők is keresik. A szabadság a szabadság egy nagyon híres dal a kottáján, még nem láttam, sohasem. A szabadság a szabadság egy nagyon édes dal meg szédít, meg csal de, szeretem. Én nem voltam még lázadó és nem voltam még elnyomó és nem voltam még alattvaló de, azt hallottam ők is keresik. A szabadság a szabadság egy nagyon híres dal a kottáján, még nem láttam, sohasem. A szabadság a szabadág egy nagyo nédes dal megszédít meg csal de, szeretem. El mondám mit gondolok, megmutatnám milyen, vagyok, megnyugodnák, ha meg halok de, enéltöbbet úgysem tehetek…

(Presser Gábor)

Kategória: Egyéb kategória, Olvasnivaló | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük