Kinek az érdeke?

A Fejér Megyei Művelődési Központ (MMK) – amely jó pár éve már csak nevében megyei, hivatalosan nem vesz részt a közművelődési feladatellátásban –, másik nevén Művészetek Háza tavaly ismét megkapta a Minősített Közművelődési Intézmény címet. Erre pályázni kell, a ház pedig harmadszor is megfelelt a feltételeknek.

A címet azok a közművelődési intézmények kaphatják meg, amelyek a minőségfejlesztésben kiemelkedő teljesítményt nyújtanak. Így ez amolyan minőségbiztosítási rendszernek is felfogható. A pályázatot három szempont alapján értékelik. A legnehezebb talán az önértékelés, a másik az úgynevezett benchmarking, amely az egymástól való tanulást jelenti intézmény, civil közösség, egyéb szervezet által, a harmadik pedig a folyamatos fejlesztés. Vagyis mérjük a látogatói, a résztvevői elégedettséget, feldolgozunk minden információt és beépítjük az intézmény szakmai munkájába. Az első, 2010-es kiírás óta harmadszor érdemeltük ki a címet. Elnyerése presztízs, másrészt segíthet, hogy indulhassunk olyan pályázatokon, amelyeken pénzt nyerhetünk a tevékenységeink finanszírozásához – mondta akkor Juhász Zsófi az intézmény vezetője.

Az MMK egy ideje egyre nehezebb anyagi körülmények között működik. Ennek oka a fenntartásban keresendő. Az intézmény furcsa módon még mindig a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósághoz tartozik! Miért? Ki érti ezt a NER rendszerében?

Az épület tulajdonosa az állam. Visszaszállt rá a megyei önkormányzattól, ahelyett, hogy a városé lett volna! De az állam nem igazán költ rá.  A költségvetésből éppen hogy futja a bérekre, a működési költségekre, de sok mindent pályázatok révén kell megoldani. Ezért is merült fel már egy ideje, hogy a fehérvári önkormányzat átvenné a fenntartást, ha megkapná az épület tulajdonjogát. Erről egyelőre azonban nincsen szó. Ám a város a nehéz időszakban is támogatja az intézményt.

Most menesztették az igazgatót, vagy olyan helyzetet teremtettek, amit nem tudott már tovább vállalni? Bármelyik is a valóság, a kérdés már régen a levegőban van! Miért nem minden a város tulajdonában van, ami a területén található?

Vajon mi történt? Kinek fáj a foga az épületre? Mi a cél?

 

Kategória: Fehérvár hírei | A közvetlen link.

2 Responses to Kinek az érdeke?

  1. Buth Sándor szerint:

    Az ÁSZ ellenőrzés közben harmadszor nyerte el a Minősített Közművelődési Intézmény címet a Fejér Megyei Művelődési Központ. Az elismerést a Magyar Kultúra Napja alkalmából január 22-én, a Hagyományok Házában rendezett ünnepségen veheti át Juhász Zsófia megbízott igazgató Fekete Péter kultúráért felelős államtitkártól.

  2. Egy fehérvári szerint:

    Az integritás szemlélet nem érvényesült, az integritás kontrollrendszert nem a kockázatokkal arányosan építették ki.

    Az Állami Számvevőszék 2019. május 16-án lezárult vizsgálata után az emberi erőforrások miniszterének egy, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság mint a Fejér Megyei Művelődési Központ gazdasági szervezeti feladatait ellátó szerv főigazgatójának hét, a Fejér Megyei Művelődési Központ igazgatójának pedig 17 javaslatot tett.

    De hogyan lehetséges, hogy a gazdasági szervezet mindent jól csinált, de az intézmény vezetője nem?

    Az ellenőrzés már 2018-ban elkezdődött! https://www.aszhirportal.hu/hu/hirek/megkezdodott-a-fejer-megyei-muvelodesi-kozpont-ellenorzese

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük