Javaslat tervezet

A Normális Magyarországért Mozgalom átfogó gazdasági és szociális javaslatcsomag tervezete a koronavírus okozta pandémia következményeinek kezelésére 🇭🇺

A nemzetközi tapasztalatokat, és a szakértők javaslatait figyelembe véve az alábbi javaslatokat tesszük a járvány szociális- és gazdasági következményeinek kezelésére érdekében.

 1. A legsürgetőbb feladat szerintünk is a munkahelyek megmentése. De nekünk a kieső bérek, jövedelmek pótlása is fontos. Ezért javasoljuk, hogy mindazok számára, akik a veszélyhelyzet kihirdetése óta elveszítették az állásukat, vagy azóta fizetés nélküli szabadság igénybevételére kényszerültek, azoknak részére a nemzetgazdasági átlagbér 75 százalékának megfelelő jövedelem támogatást kell biztosítani.
 2. A veszélyhelyzet ideje alatt elrendelt állásidőre az állami és önkormányzati közszolgálatban, intézményekben, valamint a köztulajdonban lévő cégekben dolgozók a teljes alapbérüknek 75 százalékát kapják meg! Ahol a veszélyhelyzet elrendelése miatt a munkavállalók nem tudják felvenni a munkát, ott a kormány foglaljon állást az állásidő alkalmazása mellett, és a bölcsődei, óvodai és iskolai nevelési és oktatási területen dolgozók esetén rendelje el az állásidőt!
 3. Az álláskeresési támogatás folyósítási ideje legyen ismét kilrnc hónap! A lejárt álláskeresési támogatás folyósítási ideje a veszélyhelyzet végét követő hónap utolsó napjáig automatikusan meghosszabbításra kerüljön!
 4. Mivel a járvány okozta gazdasági nehézségek hosszú időre, a veszélyhelyzet elmúltát követően is hatással lesznek a családok mindennapi megélhetésére, ezért a családi pótlék mértékét a gyermek fogyasztási kosarához igazítva kell emelni.
 5. Az egyéni vállalkozók és az öt fő alatti mikrovállalkozások a veszélyhelyzet előtti, igazolt alapbérek költségének 75%-ának megfelelő közvetlen állami bértámogatást kapjanak a járvány ideje alatt, amennyiben alkalmazottaikat nem bocsátják el, és tovább foglalkoztatják, vagy fizetett szabadságra küldik.
 6. Azon nagy vállalatok, és multinacionális cégek, melyeknek a 2020. évi várható árbevétele legalább 50 százalékkal csökken, és vállalják, hogy alkalmazottaikat nem bocsátják el, az árbevétel csökkenéséhez igazodva a vállalati bértömeg 20-40 százalékát kitevő bérkiegészítő költségvetési támogatást kapjanak!
 7. Azok az öregségi nyugdíjban, illetve szolgálati járadékban, rokkantnyugdíjban és ápolási díjban részesülők részesülők, akiknek nyugdíja nem haladja meg az átlagnyugdíj másfélszeresét (mintegy 210 ezer forintot), a valós infláció mértékével arányos, de legalább 5 százalékos emelésben részesüljenek!
 8. A kiskorú gyermekeiket a távoktatás ideje alatt felügyelő munkavállalók a járvány ideje alatt bérük 75 százalékával kompenzált fizetetlen szabadságot vehessenek igénybe.
 9. Az egészségügyben és a szociális szférában dolgozók számára a kamara és a szakszervezetek részvételével letárgyalt béremelésre kerüljön sor!
 10. A Magyar Honvédség és a rendvédelmi szervezetek állományában dolgozók számára a túlmunka díja kerüljön kifizetésre!
 11. A közműtartozások kifizetésére a magánfogyasztók és a KKV-k a veszélyhelyzet fennállását követő hónap végéig halasztást kapjanak (“rezsimoratórium”), ha az előző kompenzációk egyikében sem részesültek!
 12. A veszélyhelyzet alatt a közműszolgáltatást felfüggeszteni, megszüntetni a szolgáltató részéről egyoldalúan ne lehessen, és az így elmaradt befizetések után kamatot se lehessen felszámítani!
 13. A KIVA és a KATA fizetési kötelezettséget a veszélyhelyzet időszaka alatt töröljék!
 14. A 2019-es gazdasági év után fizetendő társasági adóból valamennyi kis- és középvállalkozás a befizetendő adójából egységesen 50 százalékos adókedvezményt kapjanak!
 15. A válság elmúltával a várható fizetési nehézségek miatt a gazdasági társaságok a kamatmentes forgóeszköz-hitelre, annak 80 százalékáig állami garanciát kapjanak!
 16. Az üzleti céllal bérelt, de a járvány miatt bezárt üzletek bérleti szerződése ne legyen felmondható a veszélyhelyzet ideje alatt, és a bérleti díj felfüggesztésre kerüljön!
 17. Azoknak a vállalatoknak, amelyek vállalják, hogy megtartják foglalkoztatottaikat, ingyenes, normatív hitelgarancia-program indul, amelyben a felvett hitel felső határa a 2019. évi anyagmentes árbevétel 25, az állami garancia mértéke pedig a hitelösszeg 80 százaléka.
 18. A veszélyhelyzet időtartama alatt az állami és önkormányzati közszolgálatban, valamint a köztulajdonban lévő cégeknél, intézményeknél munkaszerződést megszüntetni ne lehessen!
 19. A járvány miatt nehézségekkel küzdő állami-, önkormányzati vállalatok pénzügyi megerősítésére dolgozzanak ki programot! 
 20. Az önkormányzatok megnövekedett feladatainak (szociális és köztisztasági) finanszírozását a kormány támogassa, és térítse meg a kiadások 75 százalékát!
 21. A kormány a megyei kormánymegbízott és a járási hivatalvezető közreműködésével közvetlenül intézkedjen a leghátrányosabb helyzetű településeken élő emberek mindennapi életfeltételeinek (étkezés, fűtés, stb.) biztonságos megszervezéséről! 
 22. Az Európai Unió által válságkezelésre biztosított szabad források, illetve az EU által szabadon átcsoportosíthatóvá tett források a veszélyhelyzet alatt kizárólag egészségügyi eszközbeszerzésre, munkahelyek védelmére és a kieső bérek kompenzációjára legyen csak felhasználható!
Kategória: Államigazgatás | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük