Hosszú menetelés?

Szekeres Imre 2019.10.29-én a Népszavában az alábbiakban vázolta a “Hosszú menetelés” kérdését.

Azonban nem azért van ma autokrácia és kleptokrácia, mert 1990 és 2010 között hibáztak a kormányok, hanem mert a 2010-ben kormányra került Fidesz szembefordult a szabadság és az igazságosság értékeivel. Ezért ők a felelősek, nem más! Még csak nem is a 2006 és a 2009 közötti kormányzás hibái, tévedései, a 2008-as válság miatt alakulhatott ki a mai autoriter rendszer. A Fidesz cselekedhetett volna másképpen is, semmi nem akadályozta őket ebben!

Alapvetően egyetértek Szekeres Imrével. De a “Hosszú menetelés” csak akkor lehet sikeres, ha az MSZP és minden magát ellenzékinek mondott párt megérti, hogy a választói akaratot csakis magukkal a választókkal, azok civil szervezeteivel, mozgalmaival, és ezek szövetségével történő korrekt együttműködés keretében lehet csak eredményesen megvalósítani.

Budapesten, Karácsony Gergő és a pártok sikerének köszönhetően bizonyíthatják a pártok, hogy értik az együttműködés szükségét, de nem csak egymással, hanem a helyi civilekkel is. Ha nem egymás pozícióinak megszerzésére, hanem a lakosság igényeinek kiszolgálására koncentrálnak, akkor a főváros megtartható!

A nagyvárosokban, megyeszékhelyeken egyrészt bizonyíthatnak, másrészt felepithetik azt a közös mozgalmat a civilekkel, amely kitermeli a közös jelölteket minden választókerületben. De ehhez nem a civilek kiszorítása, hanem integrálása az, ami eredményt hozhat!

A kistelepüléseken tulajdonképpen egy párt sincs jelen, a regnáló (fideszes) megyei közgyűlés elnöke, és országgyűlési képviselője irányítása kivételével! Ezért is hangsúlyoztam február óta, hogy közös megyei lista állításával a fideszes uralom megtörhető, és a kistelepülések zsarolása megszűntethető! Sajnos pont azok a pártok ellenezték ezt inkább – Feherváron és Móron személyesen átélhettem -, amelyek végül be sem kerültek a megyei közgyűlés testületébe.

Megértem Szekeres Imre elfogultságát saját pártja iránt. Azonban tévedés, hogy ma az MSZP ezen választói réteget más pártoknál nagyobb eséllyel érné el. Hiszen akkor eddig is megtehette volna. Nagyon gyorsan fel kell hagynia az MSZP-nek, de minden más ellenzéki pártnak is, hogy túlértékelje mai szerepét és jelentőségét!

A “vidék Magyarországa” csakis közös erőfeszítéssel, és a civil mozgalom aktivistáinak támogatásával nyerhető meg a normális Magyarország számára!

Ezért is lehet jelentősége annak, hogy a Normális Magyarországért Mozgalom, a társadalmi normákra építve mekkora támogatást, netán ellenállást kap a pártoktól és más közpolitikai céllal szerveződő civil közösségtől!

A NORMA kész az együttműködésre minden párttal és civil szervezettel annak érdekében, hogy lehetőleg minden településen legyen létrehozva az a helyi közösség, amely a változáshoz, a NER lebontásához vezető szemléletformálást elvegezheti.


Kategória: NORMA Klub | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük