A Balaton mindenkié!

♥️♥️♥️ A Balaton mindenkié!

🇭🇺 Az Országgyűlés 2000. október 17-én fogadta el az első Balaton-törvényt, vagyis a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet Területrendezési Tervének elfogadásáról és a Balatoni Területrendezési Szabályzat megállapításáról szóló 2000. évi CXII. törvényt.

🇭🇺 A Balaton-törvény több rendelkezésének végrehajtása komoly nehézségeket jelentett a tóparti településeknek.

🌴🌳 Betarthatatlannak tartották például azt az előírást, hogy harmincméteres sétányt alakítsanak ki a parton. Azzal együtt is, hogy „csak” a partszakaszuk legalább 30 százalékán kellett volna mindenki számára hozzáférhető tenni parti sétányt. Ez a bravúr a negyvennégy település töredékének sikerült, mert alig kaptak a szükséges kisajátításhoz, területvásárláshoz, vagy kiépítéshez elegendő forrást.

BALATONSZÁRSZÓ PÉLDÁUL HIÁBA IS KAPOTT VOLNA, HA EGYSZER AZ 5,5 KILOMÉTERES PARTVONALÁNAK 95 SZÁZALÉKÁT KORÁBBAN MÁR BEÉPÍTETTÉK.

🇭🇺 A régi Balaton-törvény helyébe lépő új jogszabály az országos területrendezési törvény részeként 2019. március 15-én lépett hatályba.

🇭🇺 Az Alkotmánybíróság a 2022. júliusi határozatában megsemmisítette a Balaton-törvénynek azokat a kivételező rendelkezéseit, amelyek különféle indokokkal megengedték a parti harmincméteres védősáv beépítését. A határozat szerint a törvény a főszabályok alól úgy teremtette meg a kivételes rendeleti szabályozás lehetőségét, hogy azzal gyengítette az egészséges környezethez való alapjog garanciáit. Mert HIÁBA TILTOTTA A TÖRVÉNY A VÍZPARTI HARMINCMÉTERES VÉDŐSÁV BEÉPÍTÉSÉT, HA KÖZBEN KIVÉTELEKET IS MEGENGEDETT, MINISZTERI ÉS KORMÁNYRENDELETTEL KI LEHETETT JÁTSZANI A SZABÁLYOKAT.

⛵ Miután az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek minősítette a Balaton-törvény egyes passzusait, talán a jövőben visszaeshetnek a parti beépítések.

🤔 Sajnos, az elkezdett óriásprojektek ettől nem állnak le, és továbbra is kikerülhetnek a tiltás alól, ha nemzetgazdasági szempontból kiemeltté nyilvánítják azokat.

🇭🇺 Az eddig kifogásolt, komoly tiltakozást kiváltó, nagy balatoni beruházásokat nem érinti az Alkotmánybíróság határozata. A döntés ugyanis jövőbeni érvényességű, azaz a már engedélyezett projekteket nem befolyásolja.

🤔🤔🤔 Például a Club Aliga totális beépítését, vagy a balatonföldvári Nyugati strandra tervezett e-kikötő sorsát sem befolyásolja, ahogyan az egykori keszthelyi kemping lakóparkká átépítése is nyugodtan folytatódhat.

♥️ Ezért is fontos a helyben lakók és minden normális Magyarország felépítésében érdekelt polgár kiállása a vizeink és azok partszakasza köztulajdonban maradása érdekében!

🤔 A NER-lovagok megjelenése óta a Balaton és környéke a magyarországi korrupciós ügyletek, szabálytalanságok és természetrombolások melegágya lett. Nádasból jachtkikötő, kempingből luxuslakópark lett, és a Balaton körbebetonozása továbbra is dübörög.

Fontos lenne megőrizni a magyarországi nagy tavak természetes állapotát, a víz minőségét. Ugyanilyen fontos lenne, hogy akár a kisebb keresetű családok is el tudjanak tölteni egy-két hetet a vízparton – érvelt. Erre voltak alkalmasak a Balaton-parti kempingek, amelyek most egyre-másra épülnek be.

Együtt a normális Magyarországért!

Írd alá a petíciót és védjük meg Magyarország vizeit!

Kategória: Blog, Környezetvédelem | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük