Az MMM közgyűlés elé 2.

A Normális Magyarországért Mozgalom tagjaként kíváncsian várom az MMM június 18-ra halasztott közgyűlésének döntéseit.

Érdeklődve olvastam a “civil platform” hozzám is eljuttatott levelét. Nagyon szurkolok, hogy ezen a közgyűlésen olyan döntés szülessen, amely megtartja, sőt megerősíti a Kossuth Köröket és az MMM egyesületet, de utat enged a szerintem már 2019. tavaszán is szükségszerű konzervatív néppárt létrehozásának.

Magam is értesülök néha az MMM-en belüli vitákról, amelyek óhatatlanul felszínre törnek, ha elmarad a vágyott siker.

A Civil Identitás Platform létrejötte számomra érdekes dolog egy egyesületen belül. Ez is azt bizonyítja, hogy 2019. tavaszán és nyarán okkal és joggal bíráltuk az elnökség, de főleg a túlhatalmat élvező pártigazgató tevékenységét a nem demokratikus működést és a kommunikációt, minek következtében kitiltásra kerültünk. Azonban nem tartom szerencsésnek, hogy egy törvényesen működő civil szervezeten belül “civil platform” jöjjön létre.

A platform elképzeléseit a civilségről, a civil világról, a pártok helyéről és szerepéről a polgári demokratikus berendezkedésben, vagy a strukturális felépítés regionális részéről nagyon sok ponton vitatom, bár a szándékkal egyet tudok érteni. Mármint a jobbító szándékkal!

A levélben említett belső viták a pártalapítást támogatók és ellenzők között nem újkeletű, bár ilyen élesen sajnos nem került eddig felszínre. Viszont magam úgy gondolom, hogy ebben a kérdésben egyik fél álláspontja sem kibékíthetetlen ellentét, hiszen már maga a mozgalom sem hagyományos civil szervezet, és a mozgalmon belül megfér a civil szervezet és a párt. Aki ezt vitatja, az azt is vitatja egyben, ahogyan az MMM eddig működött, sajnos saját párt nélkül. Ugyanis a mozgalomban eddig is jelentős helyet töltöttek be a különböző pártok, azok vezetői és helyi, vagy országos jelöltjei. Épp ebből adódott, hogy végül az MMM 6párton kívüli tagjainak érdekeit senki sem képviselte.

Miközben ezek a pártok hatalmas vereséget szenvedtek, minden felelősséget az MMM-re és Márki-Zay Péterre toltak, tolnak. Tehát épp itt az ideje egy saját érdekképviseleti közösséget alkotni! Itt az ideje új közösséget, politikai erőt építeni az ellenzéki oldal jobb- és bal szárnyán egyaránt!

Nagy kérdés, hogy a valódi baloldali politika megjelenítésére – a szegények és a dolgozók, valamint a középosztály szintjéről egyre lejjebb csúszó értelmiség érdekében – a Jobbik kivételével magát egyaránt baloldali, vagy balliberális pártnak mondó 6párti összefogás pártjai közül melyik vállalkozik és mikor, illetve a DK kit és hogyan kebelez be. Én ma még arra is látok esélyt, hogy a megújuló MSZP körül kialakulhat egy szociáldemokrata baloldali közösség. Bár nagyobb esélye van annak, hogy a fővárosi főpolgármester, Karácsony Gergely hozza létre ezt a közösséget. Kérdés az, hová áll a Momentum a szociálisan érzékeny Donáth Anna után megválasztott, és inkább konzervatív liberális Gelencsér Ferenc vezetésével.

Hallgatom az MMM belső vitát, hogy kell e, most kell e, és milyen párt az MMM mellé? Ismétlem, mellé és nem belőle!

A valódi jobbközép néppárt megjelenésére MZP vezetésével már 2019-ben szükség lett volna, de Péter elhitte, hogy a 6párti elit komolyan veszi. Kiderült, hogy nekik csak a saját listás parlamenti helyük volt fontos. A lehetőségeket mérlegelve a saját párt létrehozására most van szükség, mivel bebizonyosodott, hogy akár az Új Kezdet, akár az Új Világ létrejötte esetében is túl késő volt egy áttörés végrehajtásához a választás előtt megalakulni. A jó kormányzás feltételei meglétének bizonyításához több időre és szervezettségre van szükség. Sajnos, Gémesi György hamar háttérbe vonult, Pálinkás József professzor pedig hamar feladta, így Márki-Zay Péter és mozgalma lehet az az új közösség, amely egy normális néppárt létrehozására képes lehet.

Arról pedig butaság beszélni, hogy “civilek pártja” legyen, mert olyan nem létezik! Zöld- és liberális, valamint baloldali pártból pedig túl sok is van. A Fidesz (még a Jobbik is) szélsőbalról előzi meg a magukat baloldalinak és liberálisnak tartó pártokat. A valódi konzervatív, sőt keresztény szociális értékrend viszont hiányzik a politikai színtérről. De ettől nem szabad megijedni. Gondoljunk csak arra, hogy a II.VH. után Németországban éppen ezen értékek mentén sikerült felépíteni egy fejlett, jóléti államot Adenauer és Erhard vezetésével.

Azt ma már talán minden változást akaró, és az MMM-ben otthonra tálaló ellenzéki elhiszi, hogy az előválasztásnak nevezett cirkusz, és a vegyes “összefogás” választási kampánya, annak eredménye és azt követő időszak bűnbak keresése nem igazolta azt a várakozást, hogy a hatpárti elit kiszolgálása a mozgalom céljával egybeesik!

A hatpárti elit ugyanúgy ott van a parlamentben, mint 2010. óta mindig, bár négy kétharmados vereséget tud csak felmutatni! Őket nem mindenáron támogatni, hanem a NER lebontásával együtt a hatalomból a Fidesszel együtt kiszorítani kell. Ehhez viszont csak egy teljesen új, alulról építkező ellenzéki erő képes!

Itt az alkalom az MMM közgyűlésén szavazati joggal résztvevők számára, hogy az MMM mozgalmi jellegét megtartva, sőt erősítve, a Kossuth Körök nem hatpárti tagjaira építve utat nyisson a mozgalom tagjainak érdekeit egyedül szolgáló saját párt létrehozásához!

Az MMM tagjainak, benne ennek a “civil platformnak” is meg kell érteni azt, hogy a széles ellenzéki tömegeket vonzó Kossuth Körök lehetnek továbbra is a politizálni akaró civilek közösségi terei, de elsősorban saját maguk és az MMM, nem pedig a 6párti érdekek mentén működve. Ebből egyértelműen következik, hogy a körök rendes és pártoló tagja lehet bárki, aki az MMM céljaival egyetért, de a kör vezetésébe csupán MMM rendes tag választható. Helyben civil társaságként vehetnek részt a közéletben.

Úgy kell alakítani az MMM alapszabályát, hogy a helyi Kossuth Körök legyenek az MMM helyi szervezetei, vezetői pedig az egyesület választmányának tagjai. Lehetővé kell tenni, hogy regionális szinten működjenek együtt. Tehát az MMM az aktivisták otthona, de csakis a támogatásukat élvező saját párt lehet a mozgalom tagjai közös érdekeinek érvényesítésére képes! A létrejövő párttal együttműködési megállapodást kell kötni annak érdekében, hogy a mozgalom és a párt kölcsönös együttműködése biztosítva legyen.

Magam részéről – minden vélt, vagy valós sérelmem és vitám ellenére – támogatom, hogy a jobbközép oldalon Márki-Zay Péter vezetésével alakuljon meg minél előbb az MMM által támogatott néppárt!

Hallgatom az egyes MMM-es megszólalókat és nem értem amikor MZP ellen beszélnek. Tudomásul kell venni, hogy bár valóban 12 alapító volt, de annak idején, és szerintem most is a nagy többség MZP miatt csatlakozott a mozgalomhoz. Ez nem jelenti azt, hogy az operatív vezetés az övé legyen mindenáron, de tiszteletbeli elnöke lehetne az MMM-nek. Ahhoz pedig, hogy pártot hoz létre joga van, és az MMM érdeke, hogy ebben támogassa! De a pártban sem feltétlenül neki kell vállalnia az operatív vezetést!

Szeretném, ha azok, akik egyetértenek ezzel, azok az alábbi privát csoportba jelentkeznének!

https://m.facebook.com/groups/1827644650957878?view=info&refid=18

  • Természetesen bárkivel, bármikor kész vagyok a civilségről és az MMM jövőjéről, valamint a néppárt szükségességéről beszélgetni.

Látta: 22 fő

Kategória: Blog, Közösségépítés, Politics, Vélemény | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük