Szerintünk oltakozzunk!

Sajnos több nagyon komoly szakember megerősítette azt a nyugtalanító információt, hogy a kínai és az orosz vakcina engedélyezésének felügyeletére szakosodott szakértői bizottságnak, intézetnek komoly és konkrét aggályai voltak.

Emiatt Hadházy Ákos független képviselő tájékoztatást és a bizottság ülésének jegyzőkönyvébe történő betekintést kért az OGYÉI főigazgatójától.

Az információk szerint a kínai vakcináról egy héttel ezelőttig semmilyen dokumentáció nem érkezett meg, pedig ezt a bizottság hónapok óta kéri. Az orosz vakcinával pedig a legnagyobb probléma az, hogy a hozzánk eljuttatott mintákban sokkal nagyobb volt a vektorként használt adenovírusnak a dózisa, mint amennyi a dokumentációban szerepelt, ráadásul ez a dózis az EU limitet többszörösen meghaladta. A dokumentációban pedig egymásnak ellentmondó számok szerepelnek például a vizsgált alanyok számairól.

A kormány által nem cáfolt sajtóhírek szerint a szakértő bizottság véleménye ellenére hoztak olyan rendeletet, hogy a vakcinák engedélyezéséhez elegendő, ha Szijjártó Péter miniszter igazolja, hogy más országokban már több, mint egymillió embert oltottak velük. Emiatt a bizottság több tagja lemondott. Ha a fenti állítások igazak, ezt nem csodálom. Amin csodálkozom, hogy miért nem állnak ki a nyilvánosság elé is.

Ismételten hangsúlyozom: a kínai és orosz vakcina is lehet jó vakcina. De amíg a fenti aggályok nem tisztázódnak, felelős országvezetés esetén nem szabadna elindítani velük az oltást. Egy vakcina engedélyezésénél kulcsszó az átláthatóság. Az nem átláthatóság, ha annyi elég nekünk, hogy néhány diktatúrában vagy féldiktatúrában már beoltottak egymillió embert a szerrel. Oroszország, Fehéroroszország, Argentína, Bolívia, Szerbia és több más ország már korábban engedélyezte a vakcina alkalmazását, így már világszerte legalább 1,5 millió embert beoltottak a Szputnyik V vakcinával. Nagy eséllyel a magyar lakosság egy részét is ezzel a vakcinával fogják védőoltani.

Sajnos igaz a hír, hogy az OGYÉI kormányhatározat alapján kissé félre lett állítva. A kínai lehet jó (ezzel oltakozott a kínai néphadsereg) csak minden szállítmányt külön be kellene vizsgálni. Az orosz is jó. De amit behoztak vizsgálatra az még a régi. Azóta új gyár működik ezt látták a magyar szakemberek, és  úgy néz ki, hamarosan egy nyugati céggel közösen gyártott vakcina lesz, az EU szakmai intézménye által is elfogadott.

A lényeg, hogy olyan vakcinát használjunk, amit az Uniós szakhatóságok elfogadnak, és az itthoni szakmai intézmények ellenőrzik! Adjuk vissza a független intézmények szakmai hitelét.

A hírekre reagált az OGYÉI a január 27-én kelt nyilatkozatában az orosz vakcinával kapcsolatban. Az intézmény függetlenségét és egyesek szerint annak ellehetetlenítését célzó kormányzati törekvéseket illetően nem kaptunk információt.

A nyilatkozat az alábbiakban olvasható.

“Az elmúlt napokban az orosz Szputnyik V vakcinával kapcsolatosan számos információ jelent meg a sajtóban.

Hangsúlyozzuk, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) bő kéthónapos értékelői munkát és a gyártóhely megtekintését követően engedélyezte az oltóanyag veszélyhelyzeti behozatalát és alkalmazását. Az OGYÉI munkatársai a vakcina gyártási körülményeinek ellenőrzése során modern és jól felszerelt gyárat láttak, ahol garantált a minőség biztosítása, és minden, a gyártást illető kérdésükre is választ kaptak.

A gyógyszerbiztonságot garantálja, hogy az OGYÉI által kiadott engedély feltételei között szerepel, hogy a vakcinának át kell esnie a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laboratóriumi vizsgálatán, amely körülbelül 3 hetet vesz igénybe. Az oltóanyag csak abban az esetben használható fel hazánkban, ha a laboratóriumi vizsgálat eredménye alapján a vakcina megfelelő minőségű. Annak érdekében, hogy minden beérkező vakcinaszállítmány minősége biztosított legyen, az NNK minden gyártási tételt külön ellenőriz majd.

Az OGYÉI a vakcinával kapcsolatos döntését – csakúgy, mint más gyógyszer esetében – a kockázatok és előnyök maradéktalan mérlegelésével, több belső, illetve külső szakértői vélemény figyelembevételével hozta meg.

Fontos kiemelni, hogy bármilyen készítmény engedélyezési folyamata során felmerülhetnek véleményütközések, amelyek kijelölik a tisztázandó kérdések körét is. Az OGYÉI ennek megfelelően tisztázta a gyártóval a kérdéseket és az aggályokat. Az OGYÉI minden kérdésre megnyugtató választ kapott, a vakcinát hatékonynak és biztonságosnak találta. Az NNK gyártási tételenként történő ellenőrzése pedig szintén a megfelelőséget biztosítja.

Az OGYÉI az ideiglenes engedély kiadását követően is figyelemmel kíséri a vakcina hatásosságát és biztonságosságát.

Budapest, 2021. január 27.”

 

Többb ország iratkozik fel a kínai vakcinára. Ázsiai országok sora, így Szingapúr, Malajzia, a Fülöp-szigetek már megállapodást írt alá a Sinovac céggel. 2021 januárjában Indonézia ezzel a vakcinával indította be tömeges vakcinációs kampányát. Törökország szintén jóváhagyta a Sinovac-vakcina sürgősségi alkalmazását. Úgy tudni, a kínai cég már megállapodást kötött Brazíliával és Chilével is. Az Egyesült Arab Emirátusok és Bahrein a Sinopharm-vakcinát hagyta jóvá.

Összességében azt mondhatjuk, hogy oltakozzunk, mert minden szakhatóság által engedélyezett vakcina jobb, mint meghalni a Covid 19 fertőzés miatt!

Természetesen elvárjuk, hogy az oltóanyagot és annak használatát az Európai Unió közös szabályai szerint, a magyar szakhatóságok szakmai felelőssége alapján szervezze a magyar kormány.

Minden pártpolitikai nyomásgyakorlás értelmetlen és nem segíti az átláthatóságot, ezáltal a járvány felszámolását és a mielőbbi nyitást.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük