Kinek érdeke az előválasztás?

MINDANNYIUNK ÉRDEKE AZ ELŐVÁLASZTÁS.

Ahogy halad az idő, és közeledik a választás egyre több új párt és mozgalom alakul. Lassan minden jelenleg független országgyűlési képviselő új pártot, mozgalmat indít. A legújabb a Bencsik János által kezdeményezett Polgári Válasz mozgalom.

A Normális Magyarországért Mozgalom üdvözli az összes olyan új kezdeményezést, amelynek deklarált célja a NER lebontása!

Mi a normális Magyarország felépítését, a plurális, szolidáris demokrácia megteremtését kívánjuk elérni, a NER lebontását követően. Ezért szerintünk minden társadalmi réteg képviseletére szükség van.  Az új pártok, mozgalmak megjelenése azt jelzi, hogy a társadalom nagy hányada nem a meglévő pártokra szeretné bízni a képviseletét. Azt azonban nem tévesztheti egyetlen új, vagy akár régi párt és mozgalom sem szemelől, hogy a normális Magyarország felépítését csupán a NER lebontását követően lehet elkezdeni. A jelenleg hatályos választási rendszerben viszont a NER lebontásához az ideiglenesen kétpólusú politikai színtér kialakítása az egyetlen észszerű alternatíva.

Ezért az ellenzéki előválasztást minden egyes körzetben meg kell szervezni, és mindenkit oda kell engedni, akinek deklarált célja a NER lebontása.

Az ellenzék minden egyes pártjának, legyen az új, vagy régi, kisebb, vagy még kisebb, meg kell értenie, hogy az előválasztáson történő részvétel mindannyiunk érdeke.

Nagyon szomorú, amikor olyan érveket is hallani lehet, hogy “az előválasztás alkotmányos aggályokat is felvet”. Ezzel szemben az igazság az, hogy az alaptörvény minden állampolgárnak biztosítja a szabad gyülekezés, egyesülés és kreatív gondolkodás jogát.

Természetesen, nem igazán demokratikus, amikor az általános, szabad választás lehetőségét adminisztratív eszközökkel szűkíti az állam.

Az előválasztás szabályaiban történő ellenzéki megegyezés azonban nem erről szól. Csupán egy technikai lehetőség a választási törvény alapján kiírt választás úgynevezett első fordulója megtartására, amely alapján az együttműködés formái és a koalíciós lehetőségek létrehozhatók.

A jelenlegi “kis pártok” azon törekvése, hogy az előválasztást elkerülve mindenképpen indulni szeretnének a választáson, az szerintünk téves, vagy rosszabb esetben biznisz párt módra “pénzéhes” megfontolásokon alapszik.

Miért érdeke a kisebb pártoknak is az előválasztás?

A Normális Magyarországért Mozgalom szerint a minden körzetben megtartott előválasztáson a “kisebb pártok” sokkal inkább megismertethetik a valóban jó programjaikat, ahogyan minden ellenzéki párt, vagy független jelölt is. Gondoljunk csak bele abba, hogy egy előválasztáson, a kampány során azokkal találkoznak, akikre hatással lehet a programjuk, azaz “vevőkre” találhatnak.

Azt se feledjük, hogy az előválasztásnak legfontosabb feladata a 106 egyéni közös jelölt kiválasztása, nem a lista, vagy miniszterelnök jelölt személye. Ebben pedig a vidéki jelenlétre, vagy annak hiányára alapozva a “kicsi pártok” és civil, társadalmi szervezetek jelöltjeinek esélyei nem rosszabbak, mint országosan támogatottabb társaiké.

Meggondolásra javasoljuk minden “rendszerváltó” erőnek azt is, hogy az általunk javasolt szavazás módszerével pontosabb visszajelzést kaphatnak róla, milyen a társadalmi beágyazottságuk.

Ha CSAK EGY X lenne leadható (ahogyan a választáson), azt a szavazók többsége az ESÉLYES jelöltre adná le, hogy annak a győzelmét támogassa vele. Így pedig a valóságos szimpátiánál jóval kevesebb szavazat jutna a kevésbé esélyes indulók értékelésére! Ezzel szemben egy “TÖBB X-es” (egyéni, “kislistás”) szavazás módszerével végrehajtott előválasztáson minden szavazó EGYSZERRE mutathatja ki a rokonszenvét a személyes kedvence iránt (esetlegesen egy kis párt, vagy civil, független jelölt iránt), és vehet részt – a további szavazataival – az elsőség eldöntésében is.

Egy ilyen “nagymintás” megmérettetési lehetőség kihasználása pedig tényleg minden IGAZI párt érdeke lenne!

Látta:97

Kategória: Előválasztás, Vélemény | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük