Megbékélés emlékhelye

MAGYAR MEGBÉKÉLÉS

A NORMA (Normális Magyarországért Mozgalom) az egyik kezdeményezője és motorja annak, hogy a 2022-es országgyűlési választások előtt egy „első forduló”, az előválasztás döntsön a 106 közös ellenzéki egyéni jelölt személyéről és a közös miniszterelnök jelöltről. Ne csak a „hatpárt” és saját jelöltjei határozzák meg az előválasztásokat, hanem jöjjön létre egy, a nagy és kispártokból, függetlenekből, civilekből és civil szervezetekből álló összefogás, amely elvezetheti Magyarországot a rendszerváltáshoz, a NER lebontásához. 

A magyarok nagy többsége az elmúlt évek árokásásai után nyugodt kormányzásra és széles körű megbékélésre vágyik.

A magyar megbékélés a 2022-es választási kampány – a szakszerű és érthető közös program mellett – egyik jó politikai hívószava lenne. Szükség van az árkok betemetésére, a magyar megbékélés eszmei és tényleges „hídjának” ígéretére, majd annak a megalkotására. 

2002 táján a nemzet 1989/1990 körül kialakult egysége a gyűlölködő, hazug propaganda nyomására megbomlott, majd 2010-től a NER csúcsra járatta. Fontos lenne, ha az ellenzéki politikusok felismernék a magyar megbékélés kulcsfontosságát, és egy új típusú kormányzás igényét. Az új Magyar Köztársaság jelene és jövője az Európai Unió keretei között van, közös célokkal és jogállami eszményekkel.

Az Amerikai Egyesült Államok idei elnökválasztásának a példája is mutatja a nyugodt kormányzás többségi igényét, szemben a handabandázó, hangoskodó szélsőséges, radikális, megosztó, lebutított politizálással.

Amennyiben a közös, demokratikus és jogállami kormányzás megvalósul, Budapesten vagy más településen jöjjön létre az emblematikus, korszakváltó „Magyar Megbékélés” szobra és emlékhelye. Ez a hely egy szobrászművész által készített fém (bronz) szoborcsoport lehetne: egy árkot átívelő híd, ahol két kisiskolás, egy kislány és egy kisfiú egymás felé kinyújtott karral mennének át a hídon. Az árok átjárható, átlátszó műanyaggal vagy üveggel fedett lenne, ahová jelképesen be lehetne „dobálni” a múlt minden gyűlöletét, mocskát és rossz emlékét.                                     

A helyszín az elkészülte után a nemzeti megbékélést tiszta szívvel támogatók „zarándokhelyévé” válhatna. Erre vannak európai példák. Itthon és szerte a világban magánszemélyek, cégek, de az Európai Unió is részt vállalhatnának a történelmi emlékmű finanszírozásból.

A „múltat nem lehet visszavásárolni”, de a közös jövő lehet győztes és sikeres.

Normális Magyarországért Mozgalom.

Kategória: Előválasztás, Közösségépítés, Vélemény | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük