Humánum a tengeren

Egymást is támadják az EP választáson véletlenül befutó ellenzéki pártok EP képviselői, miközben egyikük sem biztos, hogy éppen jól döntött!

Cseh Katka igenje, Donáth Anna érdekes távolmaradása mellett értékelhető csak. Helyében kicsit visszább vennék a nagy arcból. Talán Újhelyi rutinos tartózkodása a legokosabb megoldás. Erről szól a 444 írása, amit itt olvashat el!

Persze itthon is forr az indulat. Sokan közölnek sokféle véleményt. Attól, hogy Bauer Tamás mást gondol, még nem “vette meg a fidesz”. Ez olyan ócska duma, hogy abba kéne hagyni. Ugyanis a vélemény szabadságát tagadja, aki ilyet ismételget! Az már érdekesebb, hogy saját pártját nyilvánosan azzal vádolja, hogy Salvini és Orbán oldalára állt.

Ugyanakkor éppen ebben van logikailag igaza Dobrev Klárának, hogy minek egy újabb tervezet, amit úgy sem tudnak érvényesíteni, hisz eddig sem működött a kvóta. A gond azonban ott van, hogy ezt sima tartózkodással is jelezhették volna.

De a téma sokkal fontosabb, mint azon meditálni, mit rontott el a DK, és főleg az EP választáson túlnyert EP képviselő csoportja. Ugyanis végre tenni kéne valamit a tengeren hánykolódó emberek érdekében!

Idén nyáron is felborult már több, menekülteket szállító gumicsónak a Földközi-tengeren a líbiai partok közelében. A júliusi szerencsétlenség következtében mintegy százötven ember halhatott meg – közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM).

A líbiai parti őrség 2019.07.25-i közlése szerint halászok nagyjából további százhuszonöt embert tudtak kimenteni a baleset után, őket visszaszállítják Líbiába.

És erre nem biztos, hogy az a legjobb megoldás, hogy “civil” önkéntesek által üzemeltetett hajók felveszik (esetenként előbb a helyszínre érkezve) a tengerben talált embereket, és az olasz, spanyol partokra szállítják.

Nagyobb erővel kéne fellépni az erőszakos embercsempész hálózatok ellen. Közösen megerősítve a tengeri határok védelmét, és a nemzetközi vizeken hajózók ellenőrzését, el kell érni, hogy ne legyen jó befektetés ártatlan embereket tenger vizébe lökni még képletesen sem.

Akár a NATO, és/vagy EU közös haderő haditengerészetének bevetésével is kontrollálni lehet a nemzetközi vizeken hajózókat és a tagállamok vizeire érkezőket. Erről viszont ET határozat kell, és nem EP Jogi Bizottsági tervezet!

A frakciók szerinti egy–egy nemzeti képviselőből álló eseti bizottság már rég összehozhatott volna egy jó, és eredményes működő képes szerződést 2014-15. óta.

Ehelyett ez év tavaszán az Európai Unió felfüggesztette a menekültek megmentését, valamint az embercsempész-hálózatok felderítését és felszámolását célzó földközi-tengeri Sophia haditengerészeti műveletét, miután a tagállamok között nem volt egyetértés annak fenntartásában.

Szerintem inkább ebben az irányban kéne a Momentum meghatározó szereplőinek is gondolkodnia, ha már a közös európai haderő támogatói lettek (aminek én örülök).

Mert a leghumánusabb megoldás, ha nem is kerülnek a tenger vizébe az afrikai kontinensről származó emberek!

Kategória: Vélemény | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük