Kell e Határőrség?

Kell e Határőrség?

2016.01.26 21:37

Személy szerint én javaslom a Határőrség visszaállítását!

A Magyar Honvédség feladata az ország katonai védelme. Ugyanakkor a kormány azon kezdeményezése, amely részben tavaly októberben már meg is valósult a honvédelmi törvény módosításával, és jelenleg az Alaptörvény módosításának erőltetésével zajlik, teljesen felesleges az ország biztonsága szempontjából. A tömeges migrációra, valamint a terrorfenyegetettségre való hivatkozás csak a polgárok félelemérzetének növelését, valamint saját autokrata hatalomgyakorlásuk megerősítését szolgálja. Ugyanis semmiféle újabb szabályzók és különleges jogrend bevezetése nem szükséges, mert a jelenlegi szabályozott viszonyok között az országgyűlés és a köztársasági elnök felhatalmazásával minden lehetséges eszközzel kezelheti a kormány a migrációs válságot éppűgy, mint a terrorveszélyhelyzetet. Megfelelő indokkal és felhatalmazással a Magyar Honvédség alkalmazására is lehetősége van.

Az Alaptörvény módosítását a demokratikus erőknek el kell utasítania! Az bizonyos egyeztetés után elfogadtatható, hogy amennyiben nem kívánjuk a szükségállapotnak még a részleges (időbelileg és területileg behatároltan) kihírdetését sem nemzetközi, vagy egyéb okokból, akkor a különleges jogrend részét jelenleg is képező “Veszélyhelyzet” 53. cikk (1) pontja módosítható a “terrorfenyegetettség” esetének beemelésével az elemi csapás elé.

Természetesen tudjuk, tapasztaljuk, hogy a tömeges migráció nem csökken jelentősen, és a Közel-keleti békefolyamat még hosszan el fog húzódni, miközben az Európai Unió tagállamai különböző, és sajnálatosan lassan és nem egyeztetetten meghozott intézkedésekkel igyekszenek kezelni a menekültválságnak is hívott migrációs problémát. A schengeni határok az Unió nagy vívmányát jelentették. Mi akik megtapasztaltuk a határok zártságának gazdasági és emberi hátrányait nagyon szertnénk, ha schengeni övezet megmaradna. A schengeni határokat a kialakításától fogva védeni kell. Magyarország nagyon hosszú úgynevezett schengeni, azaz nem uniós belső határszakasszal rendelkezik. Ennek őrzésére, illetve az őrzés és ellenőrzés technikai feltételeinek javítására rengeteg uniós forrást is kaptunk. Azonban a Határőrség megszüntetése ma már egyértelműen látszik, hogy elhíbázott, átgondolatlan döntés volt. A Határőrséget vissza kell állítani!

A Magyar Köztársaság Határőrsége, röviden Határőrség Európában 1946–2007 között szinte egyedülálló szervezet volt, mivel a határőrizetet és határellenőrzést Európa legtöbb államában a rendőrség vagy a csendőrség látja el. Magyarországon azonban önálló közigazgatási szervről volt szó. Fő feladata a határok ellenőrzése, illetve határátlépéssel kapcsolatos bűncselekmények felderítése volt. Bár rendészeti jellegét az utóbbi években erősítették, de alapvetően is inkább rendészeti szervről volt szó. Kettős jogállása végig megmaradt, azaz háború esetén egyes egységei, az úgynevezett határvadász századok az Alkotmány alapján beolvadtak volna a Magyar Honvédségbe, irányításukat pedig a Honvédelmi Minisztérium vette volna át.

A menekültkérdés humanitárius ügy, a tömeges migráció, sőt még a terrorizmus is nemzetközi jogászok véleménye szerint is közbiztonsági ügy, azaz rendészeti erőket és eszközöket, valamint nemzetvédelmi feladatokat (titkosszolgálati eszközöket) igényel.

Általában a menekülthullámnak és a terrorizmusnak valóban nincs köze egymáshoz, de a dzsihád és az ISIS miatt napjainkban sajnos van. Az ISIS seregében sokan megfordultak, európaiak, és őket regisztrálni kell. A megfelelő szervek tudnak is róluk zömében, de a nyitott határok mellett ellenőrzésük szinte lehetetlen.

A migránsok, és közöttük valódi menekültek kontrollja nagyon fontos, mert azon kívül, hogy bármennyire is vitatott, de kockázatot jelentenek a terrorveszély növekedésében. Minden menekültügyi, és/vagy bevándorlásügyi feladat, tervezése, megoldása csak pontos adatok ismeretében lehetséges. Ebből adódóan a határok ellenőrzése, őrzése (tömeges méretekben megjelenő benyomulás esetén a védelme, megfelelő erők készenlétét, jól működő regisztrációs pontokat és Hot Spot-okat igényel. Az Állampolgársági és Bevándorlási Hivatal sajnos erre nincs felkészítve, és ellátva humánerőforrással és anyagiakkal sem. A Rendőrség feladata a közbiztonság fenntartása mindenhol, így a határövezetben is. Egy picinyke Igazgatóság vette át 2008-ban, megfontolás nélkül, a határőrizeti és határrendészeti feladatokat. Képtelenek ezzel a tömeges migrációval megbirkózni. nem fenntartható, hogy a belső területről rendelnek ki közterületes rendőröket (mert a közlekedésiek közben tovább szedik a sarcot), és ha ez sem elég, akkor a Honvédséget gyakorlatoztatják a térségben, majd átvisznek egy törvénymódosítást, ami szintén felesleges volt, mert e helyett a pont helyett:

h)53 a menedékjogról szóló törvény szerinti tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idején közreműködés az államhatár őrzésében, az államhatár rendjét közvetlenül veszélyeztető konfliktushelyzet és a tömeges méretű migráció kezeléséhez szükséges intézkedések végrehajtásában, valamint az államhatár rendje ellen irányuló erőszakos cselekmények elhárításában.

az alábbi pontok szerint is alkalmazható lett volna, konkrét feladattal és indoklással:

d) a honvédelem szempontjából fokozott védelmet igénylő létesítmények őrzése és védelme,

e) egyes kijelölt létesítmények őrzése és védelme,

f) részvétel a szükségállapot idején az erőszakos cselekmények elhárításában (a továbbiakban felhasználás).

De ez épp a történelmi okokból kialakult konszenzus miatt – ami kimondja, hogy a magyar haderő belső konfliktusok esetén csak kizárólagosan, és a parlament felhatalmazásával alkalmazható – meg kell erősíteni a határőrizeti, határrendészeti szerveket. Ma már én is azt gondolom, hogy ez csak a Határőrség visszaállításával lehetséges!

Ezt indokolja minden olyan újabb és újabb hír is. Olyanok, mint hogy a schengeni belső határok rendészeti ellenőrzése és őrzése visszaáll, ha időlegesen is. Ehhez viszont irányított, vezetett, megfelelő létszámú és felszerelt erőre van szükség. Ez lehet a Határőrség, melynek sok tapasztalt tagja ma még visszaintegrálható. Mert ne feledjük ez is komoly hivatás, egy különleges szakma volt. Nem sima közterületi rendőr szint, amivel még véletlenül sem szeretném az ő fontos munkájukat lebecsülni.

Kategória: Blog, Honvédelem, Vélemény | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük