Menü Bezárás

Miről dönt az előválasztás?

Beszéljük meg!

Alakítsuk meg a Norma klubokat!

Nagy tisztelői vagyunk néhány, előválasztás ügyében megszólaló pártvezető, politológus és szakértő választási szakértelmének, akik a hatályos választási törvényre hivatkozva kérdőjelezik meg az előválasztás fontosságát, sürgősségét, vagy a több közös lista lehetőségét.

Azonban a mozgalom felhívása pontosan fogalmaz, és ecseteli, hogy az előválasztásra a leginkább azért van szükség, hogy ne a magukat egyetlen ellenzéki szervezetnek kikiáltó 5-6 párt alkudozása ossza fel egymás között a választókerületeket, vagy ne a 14-es és 18-as “összefogósdi” jöjjön létre, amikor is a magát “legnagyobbnak” gondoló párt szerint csak az az összefogás az összefogás, ha mindenki az ő jelöltjeit támogatja.

Ezzel szemben az előválasztás lényege éppen az, hogy minden párt félreteszi a jelenlegi választási törvény alapján járó anyagi érdekeltségét, és beáll a választópolgárok által – a pártok és civil mozgalmak jelölt-jelöltjei közül mind a 106 egyéni körzetben kiválasztott – legtámogatottabb jelöltjei mögé, és azok ezáltal lesznek közös egyéni jelöltek.

Minden párt és civil mozgalom listát állíthat, és az előválasztás meghatározza ezen jelölő szervezetek erősorrendjét, százalékos arányszámát, amely majd a választáshoz történő listaállítás és a koalíciós kormány program alkotása során lesz érdekes!

A szervezetek által ajánlott miniszterelnök jelölt jelöltek közül az előválasztás dönt arról, ki, milyen  támogatottsággal bír, és ezzel segít majd dönteni arról, ki legyen a közös, koalíciós miniszterelnök jelölt.

Mindhárom szavazólapon a “kislistás szavazás” módszerével szavaznak a választók, ezzel jól mérhető a jelöltek és jelölő szervezetek támogatottsága és az átszavazási hajlandóság.

Csupán az előválasztás eredményének ismeretében szabad és kell arról dönteni, hogy az éppen hatályos választási törvény alapján az egy, a kettő, vagy éppen a három közös lista hozhat e nagyobb mandátumszámot a választáson.

Erről azonban logikusan már csupán az előválasztáson mandátumszerzésre jogosító eredményt elérő pártok és mozgalmak döntenek konszenzussal!

Véleményünk szerint ott van az eltérés a kétkedők és a mi álláspontunk között, hogy mi az előválasztást az előválasztás elfogadott (elfogadandó) szabályai, és nem a választási törvény betűje szerint javasoljuk megszervezni. Hiszen a két dolog más!

Ebből következik, hogy az előválasztáson a mindenki által, közösen elfogadott szabályok szerinti ajánlást összegyűjtő jelölt és jelölő szervezet indulhat, függetlenül attól, hogy párt, vagy civil szervezet!

A legfontosabb a 106 választóikerület egyéni győzteseinek közös jelöltként történő elfogadása, bármely jelölő szervezet is jelölte!

Az előválasztás szabályai, és az országos értéknyilatkozat megalkotásakor kell rögzíteni, hogy a hatályos választási törvény alapján, az előválasztás eredmény összesítésébek függvényében majd optimális lehessen a közös, koalíciós jelöltek és listák rendszere.

Ezért például rögzíteni kell, hogy az esetleg befutó civil jelölt-jelöltek az eredmények ismeretében kötelesek az optimális listaállításhoz szükséges párt, vagy szövetség nevében és listáján indulni, és a választáson mandátumot szerezve, abban a frakcióban politizálni! Erről becsületbeli nyilatkozatot kell aláíratni a jelöltekkel. Azonban a kiválasztás során ennek már eldöntöttnek kell lennie!

Mivel a 106 egyéni körzet jelöltjeinek hovatartozása dönti el a közös listák lehetséges számát és összetételét, ezért a pártok és pártszövetségek alakíthatnak egy közös, két közös, sőt még három közös listát is. Ez csupán az egyéni jelöltek hovatartozása, illetve az átszavazási hajlandóság, és a volt fideszes, vagy bizonytalan választók megszólítási képessége alapján determinált. Ugyanis a 3×27=81<106 minimális jelölt három lista (bal, jobb, centrum) esetén is rendelkezésre áll!

A lényeg, hogy még a nyáron el kell fogadni az előválasztás szabályait, és télen, vagy legkésőbb jövő tavasszal megtartani. Ez után a közös koalíciós kormány alternatíva kidolgozható és az árnyékkormány létrehozható!

A félelem, hogy “levadászás” lesz, nem releváns, hiszen akit le tudnak vadászni most, azt egy hét alatt is le tudják bármikor.

Az egyes pártok „közös lista, közös jelölt” kampánya attól lenne valamennyire hiteles és elfogadható, ha ők is támogatnák az előválasztást. Jelenleg viszont ők úgy tűnik, erőből szeretnének közös lovat!

Tehát ma az a legfontosabb,

hogy a pártokat és civil szervezeteket, mozgalmakat

tárgyalásra késztessük, és megértessük velük

az előválasztás szükségszerűségét!

Kérjük, itt írja alá a petíciót!Amennyiben Önnek,

vagy szervezetének

szándékában áll elindulni

az előválasztáson,

illetve már most jentkezik,

hogy segíteni szeretne az

előválasztás megszervezésében,

akkor kérjük jelezze

számunkra!

A megfelelőt kell jelölni!
Csak szervezet esetén kell kitölteni!
Lakcím, vagy székhely!
Kérdés, vagy javaslat beküldése.

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük