Miért kellett volna az elfogadó, több X-es szavazás?

Az előválasztás egy fontos intézménye az ellenzéknek a hatályos választási törvény miatt.

Azonban a 6párti elit és az előválasztás civil segítői olyan hibákat vétettek, amely miatt sokan nem tudtak, és nem is akartak részt venni azon. Ezáltal a 2022-es választáson a mindig aktív “biznisz pártok” mellett teljes joggal jelennek meg olyan jelöltek, akiket nem lehet “kamu pártnak” nevezni és elítélni. Igaz ugyan, hogy nyerési esélyeik nincsenek (talán felfogják, talán nem), de épp elég szavazatot fognak elvonni a “közös” jelöltek elől ahhoz, hogy a NER jelöltjei legyenek a befutók.

A több X-es, elfogadó szavazás 6párti teljes elutasítása miatt, valamint az előválasztás lényegét eleve romboló visszaléptetések, háttér egyezkedések következtében a 106 körzet túlnyomó többségében előre lefutott volt az előválasztás. Bár több lelkes jelölt hitt abban, hogy a 6párti támogatással induló jelölt ellen esélyes lehet, az eredmény igazolta, hogy nincs ilyen.

A tényleges választás során a nem mindenki által támogatott közös jelöltek esélye azonban szinte nulla, így a választást valójában eldöntő egyéni körzetek többségének várható elvesztésével az ellenzék nyerési esélye elszállt. A több X-es (elfogadó) szavazás esetén, mindenkinek az indulását engedve, valódi versenyben a legtöbb szavazatot kapott jelölt támogatásában konszenzusra jutott volna az ellenzék.

Listára nem szavazhattak az emberek az előválasztáson, így a pártoknak fontos listás helyekért ismét nagy tülekedés és harc lesz a 6párti elit között. Tehát megújulásról nem igazán beszélhetünk.


Volt viszont szavazás (két fordulós) olyan kérdésben, amiről nem a választás fog dönteni, hanem annak eredménye. Ugyanis parlamenti demokrácia esetén a miniszterelnököt mindig a legtöbb szavazatot kapó párt jelöli! Ez most is így lesz. Akkor is, ha jelenleg még tart az előválasztáson történő kiválasztása az ellenzék vezetőjének!

A három állva maradt jelölt egyike sem tud azonban egy teljes ellenzéki támogatást megszerezni. Pont a több X-es szavazás elutasítása miatt! Így kérdéses, hogy a választáson (sőt addig is) képes e a heterogén ellenzéki erő konszenzusra jutni.

Az előválasztás esélyegyenlősége hiányát sok egyéb tényező (alkuk, visszalépések, kizárások) mellett leginkább az is okozta, hogy nem lett szabályozva az előválasztáson indulni kívánó pártok és jelöltek maximális kampányköltsége! Szomorú, hogy a 6párti elit tagjai gyakran számolták a kampányolás költségét is az előválasztás költségéhez! Olyan temérdek pénzt költöttek el egyesek, ami eleve kizárta a saját, szűkös forrással rendelkező jelöltek és jelölő szervezetek tisztességes versenyben történő helytállását!

https://mandiner.hu/cikk/20211007_marki_zay_peter_karacsony_gergely_500_milliot_koltott_a_kampanyara_mig_en_20_milliot

A bejegyzés kategóriája: Egyéb kategória, Előválasztás
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük