Online, vagy vegyes előválasztás?

BUTH SÁNDOR

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Normális Magyarországért Mozgalom üdvözli, hogy ismét megalakult Budapesten a Civil Választási Bizottság, amely eredetileg az 2019-es budapesti előválasztás megszervezése érdekében jött létre. Március 2-án délelőtt ismertették, hogy milyen formában járulnak hozzá a 2021-es országos ellenzéki előválasztás sikeres lebonyolításához.

Civil Választási Bizottság célja, hogy független, pártatlan, az előválasztást segítő és ellenőrző intézményként erősítse a demokratikus jogállamot és az emberi szabadságjogokat. A CVB arra törekszik, hogy az ellenzéki előválasztáson a lehető legtöbben vegyenek részt, ezzel jelentősen növekedjék az előválasztás intézményének legitimációja. Mindez azóta a pártok által megerősítésre került.

Normális Magyarországért Mozgalom szeretné azonban azt is elérni, hogy a bejelentés során megnevezett civil szervezetek mellet más civil szervezetek, sőt pártok számára, így például a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Normális Magyarországért Mozgalom, vagy az Új Világ Néppárt, Liberálisok, Új Kezdet, Új Alternatíva párt számára is lehetővé tegyék, hogy mind a választás szabályainak, mind a szavazás lebonyolításának kérdéseiben javaslattal élhessenek!

Az előválasztás szabályai még nincsenek kőbe vésve! A Normális Magyarországért Mozgalom a kezdetektől támogatja az előválasztást. Szerintünk a vegyes, azaz online és offline (papíralapú) előválasztás megvalósítható, de jelenleg, a pandémia időszakában nagyobb valószínűsége van annak, hogy az online szavazás dominálni fog. 

Mi továbbra is azt javasoljuk, hogy az egyéni közös jelöltek, valamint a miniszterelnök jelölt is egy fordulóban, a több X-es (elfogadó) szavazás módszerével legyenek kiválasztva, és az ellenzéki választók szavazzanak a listák támogatottságáról is.

A Normális Magyarországért Mozgalom szerint túlzó az a némelyek által megfogalmazott, de szerintünk vitatott állítás, hogy egy előválasztás során a 106 egyéni választókerületben “mintegy húszezer szavazókörbe kell majd civil szavazatszámlálókat delegálni”.

A NORMA előválasztás javaslata már egy éve Magyar György ügyvéd úr asztalán van. Abban világosan meg van fogalmazva, hogy az előválasztás nem választás, és nem a választási törvény alapján zajlik, hanem a résztvevők közös megállapodása alapján!

Az országos CVB megalakulása után a 106 helyi, Választókerületi Civil Választási Bizottságok létrehozása a legfontosabb feladat ahhoz, hogy a vegyes (online és offline) módszerrel, nyár végére tervezett előválasztás jól megszervezhető legyen.

A szavazókörök (szavatatgyűjtő pontok) csak a Választókerület központokban és körzetenként eltérően ugyan, de nagyjából még 3-4 nagyobb településen szükségesek ott, amely körzetekben nagyon sok, kisebb-nagyobb település van. Ez nagyjából 300-400 szavazókör.

A kisebb települések regisztrált, de nem online szavazóitól a VK  központokban lévő  helyi Civil Választási Bizottság alatt megszervezett, úgynevezett “mozgó úrna szerű” szavazatbegyűjtő szolgálat hozza be az “offline” (papír alapú) szavazatokat a központba, ahol szigorú kontroll alatt feltöltik azokat az aHang applikációba, az online szavazatok mellé. Erről jegyzőkönyv készül, és a szavazólapokkal együtt felkerül az országos CVB-hez megőrzésre, kifogások elbírálására.

Továbbra is az a véleményünk, hogy a kétfordulós előválasztás teljesen felesleges, mivel a “több X-es”, úgynevezett elfogadó szavazás módszerével egyszerűbb és olcsóbb, ráadásul pontosabb eredményt lehet elérni annak megállapításában, hogy mely jelöltekre szavaznának legtöbben akkor is, ha nem a “kedvencük” lenne a közös jelölt.

A jelenleg nyilvános szabályok túlzott ajánlást követelnek, és ezáltal szűkíteni kívánják az indulók számát. Szerintünk az egyéni jelöltek által 200, a miniszterelnök jelöltek által 2000 ajánlás a jelen körülmények között, a pandémia időszakában egy előválasztáson bőven elegendőek!

Továbbra is lényegesnek tartjuk, hogy az előválasztáson az alapjogokat senkitől el nem vitatva, mindenki indulhasson. Azt javasoljuk, hogy, a 6párti, szerintünk választás technikai összefogás újabb pártokkal növekedjen! Hiszen az a cél, hogy a választáson minél kevesebb szervezet induljon. Ez azért is fontos, mivel csupán ezen nyitottság esetén van erkölcsi alapja bárkinek elítélni azt, aki élve a demokratikus alapjogával, mégis elindul a választáson.

közös listán induló pártjelölteket a pártok igazságosan csupán a saját listájuk valódi támogatottsága arányában jelölhetik szerintünk. Ezáltal szükségesnek tartjuk, hogy az előválasztáson jelöltet állító szervezetek listájáról is legyen szavazás, szintén a több X-es szavazással.

Normális Magyarországért Mozgalom feladatának tekinti, hogy egy korrekt előválasztás sikeréhez minden eszközzel hozzájáruljon.

A Normális Magyarországért Mozgalom támogatja az előválasztáson azokat a jelölteket, legyenek azok civilek, függetlenek, vagy bármely párthoz tartozó jelöltek, akik eddigi munkájuk, tevékenységük alapján méltók lehetnek bizalmunkra, és egy új, normális Magyarország felépítését velünk együtt vállalják. Éppen ezért az előválasztáson jelölteket állít és támogat.

Az előválasztás minél jobb lebonyolítását segítendő a Normális Magyarországért Mozgalom maga is civil, önkéntes munkásokat toboroz. Ezért a Normális Magyarországért Mozgalom már most arra kéri az előválasztás iránt érdeklődő polgárokat, hogy honlapunkon jelezzék részvételi szándékukat, valamint azt is, ha a helyi civil választási bizottságok munkájában önkéntes aktivisták lennének! Ezen jelentkezők adatait a Magyar György ügyvéd úr által vezetett országos Civil Választási Bizottság elérhetőségére továbbítjuk.

Kategória: Előválasztás, Olvasnivaló, Vélemény | A közvetlen link.

1 Responses to Online, vagy vegyes előválasztás?

  1. Visszajelzés: Nyíltlevél az ellenzékhez – NORMA

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük