Nyíltlevél az ellenzékhez

Az ellenzéki előválasztással kapcsolatos újabb 6párti egyeztetést követően kiszivárgó információk alapján a Normális Magyarországért Mozgalom szükségesnek vélte, hogy ismételten levélben keresi meg a teljes ellenzéki előválasztásban szerintünk érdekelt feleket. Sajnálattal kellett ismételten megállapítanunk, hogy Márki-Zay Péter, Pálinkás József és Hadházy Ákos kivételével az ellenzék nem képes felfogni, hogy ahhoz, hogy 2022-ben a szavazatainkat igényelje, elemi kötelessége lenne legalább egy odavetett mondatban reagálni minden civil, vagy kisebb párt, sőt minden állampolgár levelére.
Ezért is döntöttünk úgy, hogy a normális közélet meghonosítása reményében a levél tartalmát nyilvánosságra hozzuk.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Engedjék meg, hogy annak ellenére, hogy sokan, sokféle kósza hírt terjesztenek rólam, a magam, és az elnökségemmel működő pici, de azért a helyi közéletben mégiscsak jelenlevő civil szervezet nevében leszögezzem, hogy célunk elvileg közös, mégpedig a NER lebontása és egy normális Magyarország felépítése.
Engedtessék meg számomra az is, hogy éljek a valamennyiünk által védelmezett szólás szabadságávál, és ezen véleményem meg is osszam Önökkel!
Természetesen egy normális országban az is természetes, hogy egy akár csak polgári megkeresésre a címzettek, vagy az általuk foglalkoztatott segítők válaszolnak. Sajnálattal állapítom meg, hogy ez az Önök esetében – néhány, általam tisztelt címzett kivételével – 2020. február óta nem igazán történt meg.
A Normális Magyarországért Mozgalom üdvözöli az újabb 6párti megállapodást, ami szerint nem járatják le egymás jelöltjeit. Bízunk abban, hogy más szervezetek jelöltjeit, és a független jelölteket ugyanúgy nem járatják le!
Örülünk annak, hogy újabb javaslatunk célba ért, és az országos előválasztási bizottság mellett, legalább a 106 választókerületi előválasztási bizottság létrehozásának fontosságát elfogadták, és nekiláttak azokat megszervezni.
Csupán jelezni szeretnénk, hogy civil önkéntesek és aktivisták nélkül nem fog menni, és a civil kontroll elfogadásáról már most nyilatkozni kell!
A demokratikus alapelvek azt is megkövetelik, hogy az országos és a helyi előválasztási bizottságokban ne csupán hat párt delegáltjai, hanem minden potenciális jelölt és jelölő szervezet delegáltja helyet kapjon.
Arra is felhívnánk ismételten a 6párti technikai szövetség figyelmét, hogy ez a hat párt messze nem a teljes ellenzék, és a NER lebontásához minden ellenzéki erő technikai szövetségére szükség van!
Senkinek, így a 6párti elitnek sincs joga bárkit kirekeszteni az általános választói joga gyakorlásából, és mindannyiunk érdeke azt követelné meg, hogy ezek az erők ne a választáson, hanem most, az előválasztás során mérkőzzenek meg a 6 párt jelöltjeivel, az ellenzék közös jelöltje címért!
Döntsék el, hogy a miniszterelnök jelölt versengésbe az előválasztás során oda engedik e a már bejelentett jelöltek közül  Márki-Zay Péter (MMM) és Pálinkás József  (Új Világ Néppárt) jelölteket? Amennyiben igen, akkor az ő szervezeteik képviselőit is a választási bizottságba kell delegálni. Ezt kívánja az etikett és a norma.
Az újabb egyeztetés üdvözlése mellett a Normális Magyarországért Mozgalom továbbra is javasolja, annak elfogadását, hogy teljes ellenzéki előválasztást kell szervezni!
Mindenkit oda kell engedni, aki a közösen megalkotott szabályokat elfogadja. Az előválasztást mind a 106 körzetben a több X-es (elfogadó szavazás) módszerével, online és offline (papíralapú) vegyes módszerrel célszerű végrehajtani. A helyben élők saját maguk választhassák ki a számukra legelfogadhatóbb közös egyéni és miniszterelnök jelöltet, valamint dönthessenek a közös lista arányairól is, a jelölő szervezetek listáira leadott szavazatukkal.
Az előválasztás felhívásunkat mi már 2020. március 5-én megtettük. Sőt, 2020. július 8-án a Republikon előválasztás javaslatát alapul véve a hat hét alatt végrehajtható és a teljes ellenzéki előválasztás érdekében is javallattal éltünk, amire szintén nem kaptunk érdemi reakciót az ellenzéktől.
A 2022-es választás – minden tévhittel szemben, a 2010-es, 2014-es és 2018-as választáshoz hasonlóan – a 106 egyéni körzetben dől el!
A Fidesz természetesen a választókerületi előválasztásokat is árgus szemekkel figyeli, de úgy tudjuk, már most eldöntötték Orbánék, hogy az erőforrásaikat csak nagyjából a választókerületek felére koncentrálják. Azokban a körzetekben, amelyekben a Fidesz vagy az ellenzék győzelme biztosra vehető, a Fidesz nem készül különösebben nagy kampánnyal, vagyis eszerint Szombathelyen vagy például Egerben biztosan nagyobb kampányt látnak és éreznek majd a választók, mint Budapesten vagy Dunaújvárosban.
Ezért is fontos megismételnünk azt a régi véleményünket is, hogy egyetlen körzet sem feláldozható. Minden körzetben a legtámogatottabb közös ellenzéki jelöltet kell indítani, teljes ellenzéki támogatás mellett!
Végül engedjék meg, hogy közéleti tapasztalataim alapján felhívjam a figyelmüket, hogy a kiszivárgott hírek, és talán az elégtelen kommunikáció miatt, az ellenzéki oldal kisebb pártjai és civil mozgalmai körében óriási ellenérzést váltott ki a kiszorításuk. Annak a lehetőségét is vizsgálják, hogy közösen indulnak a 6párti összefogás ellenében a 2022-es választáson.
Nem nehéz belátni, hogy ez milyen következményékkel járna.
Köszönöm, hogy figyelmesen végigolvasták levelem, és tisztelettel várom válaszukat!
Üdvözlettel:
Buth Sándor elnök
Normális Magyarországért Mozgalom
+36 30 2359640

Előválasztást!

Kedves Ellenzéki Választók!

A Normális Magyarországért Mozgalom arra kér mindenkit, aki a NER lebontásának igényét komolyan veszi és normális Magyarországot szeretne, hogy csatlakozzon hozzánk, és bátran, őszinte szóval mondja el a véleményét a hozzászólásában itt!
De annak is örülnénk, ha csatlakozna mindenki a mozgalomhoz, jelentkezne önkéntesnek az előválasztás minél jobb megszervezése érdekében!
Kategória: Egyéb kategória, Előválasztás, Közlemény, Vélemény | A közvetlen link.

2 Responses to Nyíltlevél az ellenzékhez

  1. Borbély Pálné Katalin szerint:

    Szerintem ezen már túl kéne lépnünk. Ezeket a pártembereket az életben meg nem győzzük arról, hogy a pártokon kívülis van élet,sőt, az élet a pártokon kívül folyik – mármint ellenzékbeValóban inkább össze kellene szerveznünk a demokratikus civil, ám politizáló, és / vagy arra hajlandó szervezeteket, és egyesíteni az erőket. Sajnos, ugyanakkora erőpazarlás külön-külön nyomulni, és a többiekről tudomást se venni, mint ez a pártok esetében történt. Egy főként civil identitású ernyőszervezet képviselhetne akkora erőt, hogy még az álmodozó pártvezetők is felismernék: nem kerülhető meg. Erről mi a véleményetek? Ott vannak Herczeghék a Varga Norbi vezette think tankkal, a nagyobb városok városvédő ill.szociális szervezetei, L.Ritók Nóráék, és a hozzájuk hasonló kisebb nagyobb, de társadalmi beágyazódottságukat tekintve helyben ismert és elismert tanodások és más tanulás-segítő kezdeményezések, nyugdíjasklubok, kismama-klubok, ifjúsági csoportok – nem lenne érdemes legalább felmérni a helyzetet? A pártok felé nyitás úgy tűnik, falra hányt borsó…

  2. Dselits Ferenc szerint:

    A nem válaszoló ellenzéki pártok vezetői ezzel a magatartással súlyos etikai és egyben taktikai hibát követnek el. Ez súlyos vízfejűségre is vall, valamint nagyon hajaz a jelenlegi rezsim egyik visszataszító vonására. Úgy vélik, hogy csak azokat a szerveződéseket méltatják válaszra, akik szerintük számítanak. Én olyan országban akarok élni, ahol mindenki számít. Ha nem nyúlnak a fejükhöz, akkor nekünk civileknek kell ezt megtennünk kellő határozottsággal és minél gyorsabban mert az idő fogy! Nem azért akarjuk ezt a gátlástalan, korrupt és szociálisan érzéketlen aljas rezsimet leváltani, hogy hatalomba segítsünk egy másik kivagyisággal és leszaromsággal jellemezhető politikai csoportosulást! Sándor nyílt levelének tartalmával maximálisan egyet értek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük