Itt az előválasztás 2021. menetrendje

A Normális Magyarországért Mozgalom információja szerint elkészült az ellenzéki előválasztás menetrendje. Egy héten belül megalakulnak a helyi előválasztási bizottságok mind a 106 egyéni választókerületben.

Ha nem is teljesen így gondoltuk – hiszen eddigi ismereteink szerint a Magyar György ügyvéd úr által vezetett Civil Választási Bizottságot hittük az előválasztás fő szervezőjének, és neki küldtük el javaslatunkat, hogy minél előbb kezdődjön el legalább a 106 Választókerületi CVB felállítása – de örülünk, hogy javaslatunkat végre megfogadták.

Az együttműködő ellenzéki hatok pártelnökei létrehozták az Országos Előválasztási Bizottságot (OEVB), mint a legfőbb operatív irányító szervét az előválasztásnak. A testületbe a következő személyeket delegálták:

Sebián-Petrovszki László (DK),
Szabó Gábor (Jobbik),
Hanák Gábor (LMP),
Molnár Zsolt (MSZP),
Hajnal Miklós (Momentum),
Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd).

Az információnk szerint a hat párt vezetői elfogadták az előválasztás menetrendjét is.

Július 26-tól kérik a jelöltek bejelentkezését, nyilatkozataik leadását, frakcióba jelentkezését.

Augusztus 23-tól vehetik fel a jelöltek a jelöltségükhöz szükséges aláírások gyűjtőíveit.

Szeptember 6-án délelőttig kell leadniuk a jelölteknek a megfelelő számú ajánló aláírást tartalmazó gyűjtőíveket.

Szeptember 18. és 26. között lesz az előválasztás első fordulója, ekkor választják az országgyűlési egyéni választókerületi jelölteket, illetve lehet voksolni a miniszterelnök-jelöltekre is.

Aki a képviselőjelölt-jelöltek közül a legtöbb szavazatot kapja, azt a személyt indítja a 2022-es tavaszi országgyűlési választáson az adott választókerületi mandátumért a hatpárti ellenzéki együttműködés.

Ha a miniszterelnökjelölt-jelöltek közül senki nem szerzi meg a szavazatok abszolút többségét, vagyis az összes voks felét és annál legalább egy szavazattal többet, akkor második forduló következik.

Október 4. és 10. között lesz a második forduló.

A hat párt vezetői úgy döntöttek, hogy az Országos Előválasztási Bizottság mellett mind a 106 egyéni választókerületben létrehozzák a Helyi Előválasztási Bizottságokat (HEVB), amelyekbe – az OEVB-hez hasonlatosan – mind a hat párt delegál egy-egy tagot, a HEVB-knek egy héten belül (április 24-ig) meg kell alakulniuk.

A helyi (választókerületi) bizottságoknak is konszenzussal – tehát nem egyszerű szótöbbséggel – kell meghozniuk a döntéseiket, ahogy állítólag a hat párt elnökei is teszik a választási ügyekben.

A Helyi Előválasztási Bizottságok legelső feladata, hogy javaslatot tegyenek, a választókerületükben hány helyszínen és konkrétan hol lehessen majd szavazni akár az első forduló teljes 9 napja alatt, akár csak 1-2 napig.

Tehát a 6párti ellenzék nekilátott az előválasztás szervezésének. Ez jó. Az viszont nem igazán, hogy ebből a munkából teljesen kizárják a kisebb pártokat és a civil mozgalmakat. Nélkülük korrekt, teljes ellenzéki előválasztás nem lehet! És ennek bizonyára ára lesz. Rengeteg önkéntes aktivistára is szükség van. Ki az, aki őket megszervezi?

A Normális Magyarországért Mozgalom jelölteket indít, és jelölteket támogat ezen az ellenzékinek mondott előválasztáson, bármilyen szabályokat is állítanak.

A Normális Magyarországért Mozgalom felajánlotta segítségét az önkéntesek szervezésében is, ezért továbbra is várjuk a civil önkéntesek jelentkezését!

Kategória: Előválasztás | A közvetlen link.

1 Responses to Itt az előválasztás 2021. menetrendje

  1. Zotter Tibor szerint:

    A Normális Magyarországért Mozgalom hogy bízhat bármit is egy Magyar Györgyre? Ügyvédi tevékenységét és politikusi ambícióját tekintve nincs senni fenntartás?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük