Legyél te is önkéntes az előválasztáson!

A Normális Magyarországért Mozgalom feladatának tekinti, hogy egy korrekt előválasztás sikeréhez minden eszközzel hozzájáruljon. Éppen ezért az előválasztáson jelölteket állít és támogat, valamint a lebonyolítást segítő önkéntes munkásokat toboroz.

A Normális Magyarországért Mozgalom arra kéri az előválasztás iránt érdeklődő polgárokat, hogy honlapunkon jelezzék az előválasztáson való részvételi szándékukat, valamint azt is jelezzék, ha a várhatóan augusztus végén kezdődő előválasztás sikere érdekében  önkéntes aktivisták lennének!

 

Online jelentkezés önkéntesnek:

Add meg az OEVK számát (Pld. Pest megye 5. VK.)
Add meg a települést, és rövid üzenetet is küldhetsz!
Az adatokat csak külön engedéllyel hozzuk nyilvánosságra. A jelentkezők adatait csupán a kapcsolatfelvételre használjuk.

Személyes adatait biztonságosan kezeljük és nem adjuk át harmadik félnek. A gomb megnyomásával felhatalmazza a NORMA-t, hogy a megadott személyes adatokat kezelje. További információ: Adatvédelmi Nyilatkozat.


Előválasztást!

A Normális Magyarországért Mozgalom üdvözli, hogy ismét megalakult Budapesten a Civil Választási Bizottság, amely eredetileg az 2019-es budapesti előválasztás megszervezése érdekében jött létre. A CVB tagsága olyan természetes és jogi személyekből áll, akik az előválasztáson jelöltként, vagy jelölő szervezetként nem vesznek részt.

Március 2-án délelőtt ismertették, hogy milyen formában járulnak hozzá a 2021-es országos ellenzéki előválasztás sikeres lebonyolításához. A Civil Választási Bizottság célja, hogy független, pártatlan, az előválasztást segítő és ellenőrző intézményként erősítse a demokratikus jogállamot és az emberi szabadságjogokat. A CVB arra törekszik, hogy az ellenzéki előválasztáson a lehető legtöbben vegyenek részt, ezzel jelentősen növekedjék az előválasztás intézményének legitimációja.

A Normális Magyarországért Mozgalom szeretné azonban azt is elérni, hogy a bejelentés során megnevezett civil szervezetek mellet más civil szervezetek, sőt pártok számára, így például a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Normális Magyarországért Mozgalom, vagy az Új Világ Néppárt, Liberálisok, Új Kezdet, Új Alternatíva pártok számára is lehetővé tegyék, hogy mind a választás szabályainak, mind a szavazás lebonyolításának kérdéseiben javaslattal élhessenek!

A Normális Magyarországért Mozgalom szerint túlzó az az állítás, hogy “a 106 egyéni választókerületben összesen mintegy húszezer szavazókörbe kell majd civil szavazatszámlálókat delegálni”. A NORMA előválasztás javaslata már egy éve Magyar György ügyvéd úr asztalán van. Abban világosan meg van fogalmazva, hogy az előválasztás nem választás, és nem a választási törvény alapján zajlik, hanem közös megállapodás alapján!

Tehát az országos Civil Választási Bizottság megalakulása után a 106 helyi CVB létrehozása az első. A szavazókörök (szavatatgyűjtő pontok) csak a VK központok mellett nagyjából még 3-4 nagyobb településen szükségesek ott, amelyik körzetek sok kisebb-nagyobb településből állnak. Ez nagyjából 300-400 szavazókör. A kisebb települések regisztrált, nem online szavazóitól a VK központban szervezett Civil Választási Bizottságok alatt működő “mozgó úrna szerű” szavazatbegyűjtő szolgálat hozza be az “offline” (papír alapú) szavazatokat a VK központban működő Civil Választási Bizottságokhoz, ahol kontroll alatt feltöltik az aHang applikációba az online szavazatok mellé. Erről jegyzőkönyvet készítenek, és azokat a szavazólapokkal együtt felterjesztik az országos Civil Választási Bizottsághoz.

A véleményünk szerint a kétfordulós előválasztás teljesen felesleges, mivel a “több X-es”, úgynevezett elfogadó szavazás módszerével egyszerűbb és olcsóbb, ráadásul pontosabb eredményt lehet elérni annak megállapításában, hogy mely jelöltekre szavaznának legtöbben akkor is, ha nem a “kedvencük” lenne a közös jelölt.

A jelenleg nyilvános szabályok túlzott ajánlást követelnek, és ezáltal szűkíteni kívánják az indulók számát. Szerintünk az egyéni jelöltek által 200, a miniszterelnök jelöltek által 2000 ajánlás a jelen körülmények között, pandémia időszakában lebonyolított előválasztáson bőven elegendőek!

Továbbra is lényegesnek tartjuk, hogy az előválasztáson mindenki indulhasson, és a 6párti választás technikai összefogás, szövetség újabb pártokkal növekedjen. Csupán ebben az esetben van bárkinek erkölcsi alapja megkérdőjelezni bárkinek az indulását a 2022-es választáson.

A közös listán induló pártjelölteket a pártok csupán a saját listájuk támogatottsága arányában jelölhetik. Ezáltal szükségesnek tartjuk, hogy az előválasztáson jelöltet állító szervezetek listájáról is legyen szavazás!

Legyen előválasztás!

 

1 thought on “Legyél te is önkéntes az előválasztáson!”

  1. Pingback: Előválasztás 2021. és a NORMA – NORMA

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük