Budakeszi

Budakeszi

Sokan különleges helyként emlegetik, másoknak a Vadaspark jut eszébe vagy a Kisvasút, vannak akiknek átfutóban vagy csak túrázásról van meg ez a kisváros. Nekem ez a hely a szülővárosom, az egyetlen város ahova kötődök mint lakóhely. Gondoltam megosztok pár dolgot róla, mert ismerős elemeket találhattok más települések esetén is.

M0

Anno felmerült az M0 nyomvonal kijelölése, ahogy több évtizedes csúszással végre megérkeztek a budai térségbe. Mi Budakeszisek ezt megtámadtuk, mert közvetlen a város határába akarták építeni. Az érvelés érthető módon az volt, hogy kintebb sokkal többe kerül a körgyűrűt megépíteni, ami teljesen érthető és logikus. Emellett bárki aki csak futólag is járt ebben a városban tudja, hogy az ottlakók minden porcikájukkal ellenállnak Budapestté vagy Érddé válás ellen. Ez az egyetlen ami különlegessé teszi a várost, név szerint hogy az ott élők csak élni akarnak ott és megóvni a környezet jellegét amennyire csak emberileg lehetséges. Mindebbe egy kétszer három sávos körgyűrű az ország kamionforgalmával nem igazán fér bele.A nyomvonal megtámadása után minket bélyegeztek az építkezés bojkottálóinak, meg egyéb kevésbé szalonképes jelzőkkel, és ez így is maradt a mai napig.

Közlekedés

Miután a körgyűrűt mindenféle futurisztikus ötletekkel gyakorlatilag a lehetetlenségbe vezették és belátható időn belül nincs is remény változásra, elkezdtünk más megoldások felé nézelődni. Budakeszi ugyanis egy átmenő forgalmú város volt mindig is, ebből él meg az egész Fő utca a mai napig is.A forgalom javítására még középiskolásként emlékszem ahogy aláírásokat gyűjtöttünk buszsáv építésére a Fő utcán és folytatólag a Budakeszi úton. Ezt a Budakeszi önkormányzat támogatta is, meg is csinálták a felméréseket. Budapest részéről azonban egy szimpla visszautasítás volt a válasz, mondván hogy a plusz sáv kialakítása túl költséges lenne a Budakeszi úton. Így aztán odacsapták a Lauder Javne magániskolát, ahova szinte kizárólag autóval járnak reggel, és az egész térség forgalma megbénul főleg emiatt.Manapság pedig Budapest főpolgármestere, legyen az jobbos vagy balos, mind az agglomeráció ellen kampányol. Az egyik oldal az autós forgalmat akarja a városban leparkolni (ami lehetetlen), a másik pedig mindenkit tömegközlekedésre parancsolni (ami szintén lehetetlen a fent említett okokból).

Üzletek

Miután évtizedek óta folyamatosan romlik a közlekedés állapota, ezt már nem csak a lakosság szenvedi el. Sorra csődölnek be az üzletek a Fő utcán legyen az pub, cukrászda, áruház, ruhabolt, pékség, étterem, műszaki-, barkács-, vagy építőipari üzlet.Erre a sorozatos csődölésre jöttek újabb és újabb forradalmi ötletek az önkormányzattól hogy építsünk egy ipari parkot mint Budaörs. Nos épült is, oda is mentek az üzletek, és most szépen sorban rohadnak le és zárnak be ugyanaz a probléma miatt. Budaörs már kiépült és jó a közlekedés oda, Budakeszin viszont csak kis üzletek és gyatra közlekedés van.Egy másik rémálom beruházássorozat volt/lenne a Művház átalakítása és a mellette épült Keszi Center (vagy mi a franc a neve). Egyik nem valósult még meg, a másikat pedig senki nem tudja mikor fejezik be (ha egyáltalán). Az eredmény, hogy most van két gyakorlatilag üresen tengődő épület, a mellettük letarolt kisboltok helyén meg egy murvás parkoló, ami szintén gyakorlatilag kihasználatlan.

Iskolák

Ugyan óvodákból már lassan Guinness rekordba illő amennyi épül és bővül, iskolát csak nemrég kezdtek építeni. Erről a mostani önkormányzati kampány során még hallani is lehetett. Ezzel is csak ugyanaz a bökkenő, mint megannyi más Budakeszi projekttel. Ez a Telki útnál levő focipálya mellé épül, ahova egy BKV busz (csúcsidőben 15 percenként) és pár volán jár. Autósoknak parkolókat ide se építettek, ráadásul mivel lakóövezet közepére dobták, még ötletem sincs hogy ezt hogy szándékozzák megoldani. Az egész biztosan hangulatos lesz amint az összes mellékutca megtelik majd 1km-es körzetben, ahogy az a Knáb János utcán is szokott lenni. Természetesen jelzőlámpák nincsenek, gyalogátkelők is alig, de ez a legkisebb probléma amíg meg se tudják majd közelíteni helikopteren kívül más közlekedési eszközzel az intézményt.

Egészségügy

Még létezik, és még jelenleg úgy ahogy de működik védőnői szolgálat, háziorvos és fogorvos is. Mondjuk minőségi ellátást állami rendelőben itt már ne várj, mivel Budapest határába nem jön senki. Vagy kimennek vidékre a nyugalmat keresők, vagy bemennek Pestre a normális fizetés és munkakörülmények érdekében. Itt tehát csak akkor tudom javasolni bármilyen orvosi szolgálat igénybevételét, ha már teljes vészhelyzet van. Mi magunk is a második kerületbe jelentkeztünk be háziorvoshoz inkább.

Közösség

Nagyon szép közösség volt Budakeszin, amíg el nem kezdtek özönleni a Budapestről kiköltözők. Félreértés ne essék, ez a város mindig is kiköltözőkből épült, ahogy nagyszüleim is tették annak idején. A lépték az ami változott.Ahogy számos politikus a ‘90-es évektől kezdve máig is panamázgat az ipari területekkel, úgy a korábban említett “különleges” jellegét felfedező gazdagok is elkezdték ugyanezt csinálni, így lett például Torgyán-villa, vagy költözött hozzánk számos honatya az évek során. Ezt tovább tetézte az ingatlanárak (deviza)hitelekkel felpumpálása. Amivel aztán eleinte csak dupla, majd egészen az ötszörös és még magasabb ingatlanárak következtek, és egyelőre úgy tűnik ennek a tébolynak nincs vége. Ezt azért fontos megemlítenem, mert akik ilyen árakon vesznek új építésű házakat itt, szinte kivétel nélkül úgy érkeznek mint ha maga az Isten földi helytartója szállna le a vidéki suttyók közé. Első pár évükben előadják hogy épp mit és hogyan nem csinálhatunk tovább (pl. kutyasétáltatást akarnak betiltani). Ezután elkezdenek mozgolódni hogy valamit szépítsenek (pl. építettek egy játszóteret a Barackosba). Majd pár évvel ezután aki szervezte a játszótér építését kopog az ajtómon hogy aláírást gyűjt a polgármesteri jelölésre. Még pár évet előre tekerve most már Szél Bernadett (mivel itt él) és más ellenzéki is szereti mint médiamegjelenésként használni a várost (pl. Natura 2000 vagy zebra festés). Ezeket is csak azért fontos megemlítenem hogy érzékeltessem hogy esik szét az egyébként bőven nem vagyonos kis Budakeszi közösség.

Egy záró ömlengés

Még emlékszem az utcán focizásra szomszédokkal, vagy bringázásokra a hegyekben helyi barátokkal, a szomszédban csirkéket tartó Éva nénire, a közösen megpályázott és összegyűjtött (nem önkormányzati) útépítésre, az aláírásgyűjtésre hogy internetet kössenek be, meg a kis építőanyag kereskedésünkre amiből a város jó része is építkezett anno. Számomra az volt Budakeszi, nem valami milliomosoknak szánt Monopoly vagy az állandó közlekedési dugók őshazája. Most ősszel még úgy megyek haza, hogy még mindezek ellenére is megpróbálok itt egy építési telket keresni pénztárcámhoz mérten (még csak nem is házat), mert ez (volt) az otthonom. Ha ez lehetetlen, akkor mindez a múlt része lesz és maradnak a zebrát festő, mell- vagy himnusz szobrot építők, a fakivágások miatt háborgók, na meg az újgazdagok, én pedig más városba költözök. Nekem ez egy sokkal nagyobb döntés mint hogy kijöttem Londonba dolgozni.

Köszönöm megtisztelő figyelmed.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük